Home

Zwaluwproject

Van de zwaluw “getikt”
Scherend door het luchtruim is de Huiszwaluw een genot om te zien. Dit wendbare zwart witte vogeltje met zijn schattig getjilp is geweldig. Biddinghuizen is zonder meer een kansrijk gebied voor zwaluwen. In het dorp zijn verschillende huiszwaluwkolonies, er is een enorm voedselaanbod van muggen en de aanwezigheid van klei om te bouwen. Maar…dan moet hij wel ergens kunnen bouwen!

Woningnood
De huiszwaluw staat op de Rode Lijst met de code GE. Dit staat voor “gevoelig soort” omdat in de laatste jaren de Huiszwaluw een afname vertoont. Veel huizen in Biddinghuizen zijn de afgelopen jaren gemoderniseerd. Door deze moderniseringen verdween de broedmogelijkheid voor de huiszwaluw aan de huizen. Gladde dakgoten en geïmpregneerde stenen van de moderne huizenbouw geven geen houvast voor de modderbouwsels van de huiszwaluw. Dit probleem doet zich niet alleen voor in Biddinghuizen, in heel Nederland is de huiszwaluw van huis en haard verdreven.

Reddingsbrigade
Om de huiszwaluwkolonies in Biddinghuizen te redden, heeft Zwaluw Project Biddinghuizen in samenwerking met Oost Flevoland Woondiensten en Bouwbedrijf Salverda zwaluwnestkasten aan de gerenoveerde woningen opgehangen. Dit werd een groot succes. In 2007 werden 80 kasten opgehangen waarvan ruim de helft was bezet. Ook in 2008 waren deze kasten voor meer dan de helft bezet. Begin 2008 zijn er nog 140 nestkasten op nieuwe locaties bijgekomen, hiervan waren 25 nesten bezet. Dit betekent 25 nieuwe startende huiszwaluwkolonies in Biddinghuizen er bij. In 2009 is het aantal nestkasten in Biddinghuizen opgelopen tot ruim 280! Wat een resultaat! Daarnaast zijn ook twee huiszwaluwtillen geschonken aan het dorp waar nog eens een kleine honderd zwaluwparen in terecht zouden kunnen. Biddinghuizen mag met recht het Zwaluwdorp van Nederland genoemd worden!


Basisprincipes over het bouwen voor huiszwaluwen
Voor het bouwen van een huiszwaluwtil of nestkast voor de huiszwaluw gelden een aantal belangrijke basisprincipes: De zwaluw draait een bolletje van klei en speeksel wat hij op een ruwe achterwand plakt en zo een nest bouwt. Ruwe ondergrond is hiervoor zeer belangrijk, op een gladde ondergrond blijft het bouwwerk niet plakken. De achterwand, dak en steuntje van de dakranden van de til moeten dus van ruwhout zijn.

Het hout moet een lichte kleur krijgen. Dit is om oververhitting van de eieren en parasieten tegen te gaan. Gebruik altijd beits (geen verf, dat maakt het oppervlakte weer glad) en altijd beits op waterbasis (anders vergiftig je de jongen).

Zijn er nog vragen, bel of mail gerust. Veel succes.

Martine Dubois
’t Zwaluwvrouwtje van Biddinghuizen
zwaluwen@biddinghuizen.org
06 - 15 25 85 98
Facebook Twitter
© 2024 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: BHZNet.nl - Nieuws uit Biddinghuizen en Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat